Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST, Adana Havalimanı’nda teknoloji meraklılarına kapılarını açtı.
Bu yıl 10’uncusu düzenlen TEKNOFEST; Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3) ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde, Türkiye'nin millî teknoloji ekosisteminde kritik rol oynayan bakanlıkların, başkanlıkların, kamu ve özel sektör kuruluşlarının, akademik kurumların ve medya şirketlerinin de aralarında bulunduğu 128 kurumla gerçekleştiriliyor.
"Millî Teknoloji Hamlesi" vizyonuyla tam bağımsız bir Türkiye için milyonları kucaklayıp bir araya getiren TEKNOFEST Adana, coşkuyu ve heyecanı yine göklere taşıyor.
Adana’da ilk kez organize edilen ve 6 Ekim’e kadar devam edecek olan festivalde DHMİ, yerli ve millî imkânlarla geliştirdiği proje ve sistemleri ziyaretçilerle buluşturuyor.
DHMİ STANDINA BÜYÜK İLGİ…
DHMİ’nin festivalde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının himayelerinde açtığı stant etkinliğin ilk gününde büyük ilgi gördü; yüzlerce katılımcı DHMİ’nin geliştirdiği proje ve sistemleri yakından görme imkânı buldu.
DHMİ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Enes Çakmak, sosyal medya hesabından (@ecakmakdhmi) festivalin başladığını belirttiği şu paylaşımda bulundu:
“DHMİ olarak Adana Havalimanı'nda ev sahipliğini yaptığımız, “Ayakları yere basmayan festival” #TEKNOFEST büyük bir coşkuyla başladı.
#MillîTeknolojiHamlesi vizyonu doğrultusunda geliştirdiğimiz yerli ve millî projelerimizi sergilemek üzere; dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali #TEKNOFEST’te teknoloji tutkunlarıyla buluşmanın mutluluğunu yaşıyoruz.”
TEKNOFEST Adana’da DHMİ olarak sergilediğimiz sistem ve projeler ise şunlar:
atcTRsim (ATC Meydan Kontrol ve Yaklaşma/Yol Kontrol Radar Simülatörü)
Temel, tazeleme, intibak ve ileri düzey hava trafik kontrol eğitimlerini ve ilgili AR-GE çalışmalarını gerçekleştirmek üzere tamamen yerli ve millî imkânlarla geliştirilmiş yaklaşma, yol kontrol ve meydan kontrol simülatörüdür.
ÇARE (Çok Amaçlı Radar Ekranı)
ÇARE SDD, hava trafik yönetim kabiliyeti çerçevesinde gerçek zamanlı uçuş verisini harita üzerinde sergileyen insan-makine arayüz uygulamasıdır. Kullanıcı dostu ara yüzü ile kontrolörlerin hava trafiğini etkin bir şekilde yönetmesine imkân tanır. Uygulama ASTERIX temelli gözetleme verilerini isleyebilir ve FDP Sistemleri’nden OLDI mesajı ile clearance (ön uçuş müsaadesi) talebinde bulunabilir.
MGR (Millî Gözetim Radarı)
MGR (Millî Gözetim Radarı) bir S-Band katı hal darbe Doppler radarı olup, sivil ve askeri hava trafiği ve yağış durumlarının izlenmesi amacıyla yerli ve millî imkânlarla geliştirilmiş bir radardır. ICAO ve EUROCONTROL tavsiye ve standartlarına uygun olarak tasarlanmış bir sistemdir.
ERİŞİLEBİLİR HAVALİMANI KESİT
“Erişilebilir Havalimanı Kesiti” maketi ve 1 adet ölçeklendirilmemiş havalimanı maketi ile bir tanesi Braille alfabeli olmak üzere 2 adet broşür.
EYS (EĞİTİM YÖNETİM SİSTEMİ):
Video eğitimler yapılabilmesini, düzenlenen çevrim içi eğitimlerin sistem kayıtlarının alınabilmesini ve eğitimlere ait ayrıntılı raporlar oluşturulabilmesini sağlayan; kaynak kodları ve alt yapısı tamamen DHMİ bünyesinde geliştirilen sistemdir.
AIS PORTAL UYGULAMASI
DHMİ AIS PORTAL; ülkemiz hava sahasında yayımlanmış olan NOTAM bilgilerinin eş zamanlı olarak EAD sisteminden sorgulanarak harita üzerinde gösterimi ile Türkiye AIP’sinde yayımlanmış olan hava koridorları (ATS, RNAV), VFR hava koridorları, havalimanı bilgileri, seyrüsefer yardımcıları, hava sahaları (FIR, TMA, CTR, PDR vb.) gibi statik havacılık bilgilerinin de harita üzerinde gösterimini yaparak, Türkiye ve tüm dünya ülkelerinin güncel NOTAM bilgilerini anlık olarak havacılık sektörünün kullanımına sunuyor. Ayrıca pilotların uygulama üzerinden uçuş planlarını ilgili birimlere hızlı ve etkin bir şekilde göndermelerini sağlayan uygulama.
UÇUŞ İZLE UYGULAMASI
Uçuş İzle uygulamasına, Uçuş Rehberim mobil uygulamasıyla entegre bir şekilde veya bağımsız olarak tarayıcı üzerinden erişilebiliyor. Türkiye hava sahasındaki ticari ve transit uçuşların tamamını harita üzerinden canlı göstererek, kullanıcıların havada canlı uçuş takibi ve uçuş hakkındaki tüm bilgileri detaylı biçimde edilebilmelerini sağlıyor.
AFET ACİL DURUM YÖNETİM BİLGİ SİSTEMİ
Afet Acil Durum Yönetim Bilgi Sistemi; afet ve acil durum öncesinde, esnasında ve sonrasında DHMİ afet ve acil durum yönetimi faaliyetlerinin etkin bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayarak, yürütülen faaliyetlerin ulusal ve uluslararası normlara uygunluğunu kolaylaştırıp, DHMİ’nin afet ve acil durum yönetimi konusundaki kurumsal yetkinliğini yükseltmesine imkân tanıyor.
DİJİTAL ATIS SİTEMİ
Dijital ATIS Sistemi yerli ve millî olarak DHMİ tarafından geliştirilmiştir. Havalimanı hakkında güncel bilgiler Data Link vasıtası ile dünyanın herhangi bir yerindeki uçağa iletilebilmektedir.
VOICE ATIS SİSTEMİ
Havalimanına ait güncel bilgileri telsiz vasıtası ile 7/24 esasına göre belirli aralıklarla otomatik olarak uçaklara iletmektedir.
İRADE ( İnteraktif Radar Analiz ve Data Ekranı)
İlgili havalimanına ait güncel meteorolojik veriler, ATIS bilgisi, NOTAMLAR, AIP ve Radar görüntülerini tek ekranda toplayıp kullanıcıya sunan sistem.
İRADE RADAR
Türk hava sahasındaki uçak trafiğini, meteorolojik radar verilerini ve NOTAMLI sahaları gerçek zamanlı olarak işleyip kullanıcıya sunan, kaydedip analiz edilmesine yardımcı olan sistem.
ADS - B (Automatic Dependent Surveillance - Broadcast)
Herhangi bir yer/ hava kullanıcısının ihtiyaç duyacağı pozisyon, hız, irtifa gibi bilgilerin bir yayın modu veri hattı aracılığıyla belli aralıklarla otomatik olarak iletimini sağlayan bir hava trafik izleme sistemidir.