13. Uluslararası Sivil Havacılık ve Havalimanları Fuarı (İSTANBUL AIRSHOW 2022) Atatürk Havalimanı’nda devam ediyor.
Havacılık sektörünü buluşturan fuara Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının himayelerinde açtığı stantla katılan DHMİ, yerli ve milli imkânlarla geliştirdiği proje ve sistemleri sergiliyor.
Havacılık meraklılarının büyük ilgi gösterdiği standımızı ziyaret eden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na proje ve sistemlerimiz hakkında bilgi verildi.
DHMİ GELİŞTİRDİĞİ PROJE VE SİSTEMLERLE DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTIYOR
İleri teknoloji uygulamalarını yakından takip eden, yolcu memnuniyeti odaklı hizmetlerin kalite çıtasını sürekli yükselten DHMİ, yerli ve millî imkânlarla geliştirdiği hava seyrüsefer sistem ve donanımları, devam eden ARGE projeleriyle Türk sivil havacılığının küresel ölçekte parlayan yıldızı olmaya devam ediyor. Kendi imkânlarıyla geliştirdiği projeleriyle dışa bağımlılığı azaltmanın yanında maddi olarak da tasarruf sağlıyor.
DHMİ olarak İstanbul Airshow 2022’de sergilediğimiz sistem ve projelerimiz şunlar;
TÜRKİYE’NİN İLK MİLLÎ GÖZETİM RADARI (MGR)
Sivil havacılık alanında kullanılacak olan Türkiye'nin ilk yerli radar sistemi Millî Gözetim Radarı (MGR), İstanbul Airshow 2022’de sergileniyor. Kurulumu Gaziantep Havalimanı’na yapılmış olan radar sisteminin saha kabul çalışmaları tamamlandı. Ülkemizin ilk yerli ve millî PSR (Primary Surveillance Radar) sistemi olma özelliğini taşıyan Millî Gözetim Radarı (MGR), DHMİ ve TÜBİTAK iş birliği ile tamamen yerli ve millî imkânlarla geliştirildi. Söz konusu sistem hava trafik kontrol hizmetlerinde kullanılacak.
HAVA TRAFİK KONTROLÖRÜ EĞİTİM SİMÜLATÖRÜ (atcTRsim)
DHMİ’nin fuarda sergilediği diğer bir sistem de Hava Trafik Kontrolörü Eğitim Simülatörü. Hava Trafik Kontrolörü Eğitim Simülatörü ’nün yazılımı tamamen yerli ve millî imkânlarla geliştirildi. Simülatörde; kule, yaklaşma, yol kontrol temel eğitimleri başta olmak üzere her düzeyde hava trafik kontrol eğitimleri veriliyor. Simülatör, başlangıç seviyesinden ileri seviye eğitime kadar tüm eğitim gereksinimlerini karşılıyor. Acil durum eğitimi de dâhil olmak üzere saha ve yaklaşma eğitimi verilebiliyor. Entegre kule ve radar senaryoları kapsamlı bir eğitim sağlıyor. Kullanıcı dostu grafiksel ara yüze sahip. 360°’ye kadar gerçekçi 3B havaalanı görsel kule sistemi mevcut. 3B dürbün simülasyon yeteneğine sahip. BADA (Base of Aircraft Data) ile uyumlu gerçekçi uçak ve araç davranışı sergileniyor. EUROCONTROL, ICAO kurallarına ve uluslararası standartlara uygun.
FOD TESPİT RADARI (FODRAD)
DHMİ ve TÜBİTAK-BİLGEM ortaklığıyla geliştirilen FODRAD sistemi ile yabancı madde hasarı kaynaklı kazaların önüne geçiliyor. FODRAD, havalimanlarında uçuş pisti üzerindeki yabancı madde kalıntılarını (Foreign Object Debris–FOD) tespit ederek operatöre uyarı veren, kalıntının pist üzerindeki konumunun ve kamera görüntüsünün gerçek zamanlı gösterimini yapan bir mm-dalga radar sistemi. Sistem geliştirme çalışmaları tamamlandı ve Antalya Havalimanı’na kurulumu yapıldı. Radar, FAA (AC150/5220-24 Advisory Circular) tavsiye kriterlerini karşılayan tasarımı ile de dikkat çekiyor.
KUŞ TESPİT RADARI (KUŞRAD)
Fuarda sergilenen bir diğer teknolojik ürün de uçuş güvenliği açısından büyük önem taşıyan Kuş Tespit Radarı (KUŞRAD). Radar, DHMİ’ye bağlı olan havalimanlarına ait kritik sahalarda, kuş ve kuş sürüleri ile ilgili bilgi elde edilmesi, göçmen kuşların göç yollarının belirlenmesi, istatistiki veriler elde ederek hava sahasının optimum kullanımında durumsal farkındalığın artırılması maksadıyla yerli imkânlarla geliştirildi. 2017 yılında İstanbul Atatürk Havalimanı’na kurulumu tamamlanan radar başarıyla hizmet veriyor.
UÇUŞ REHBERİM MOBİL UYGULAMASI
Uçuş Rehberim mobil uygulaması; Android ve IOS uygulama marketlerinden mobil cihazlara ücretsiz olarak indirilebiliyor. Uygulama sayesinde kullanıcılar yolculuklarına başlamadan önce uçuşları ile ilgili tüm detaylara tek bir dokunuş ile erişerek bütün yolculuklarını planlayıp takip edebiliyor. Havalimanı sınırları içerisinde hızlı ve ücretsiz internet erişimi imkânı da sunan mobil uygulama, kullanıcı dostu ekranları ile hava yolu yolcularına hizmet veriyor.
UÇUŞ İZLE UYGULAMASI
Uçuş İzle uygulamasına, Uçuş Rehberim mobil uygulamasıyla entegre bir şekilde veya bağımsız olarak tarayıcı üzerinden erişilebiliyor. Türkiye hava sahasındaki ticari ve transit uçuşların tamamını harita üzerinden canlı göstererek, kullanıcıların havada canlı uçuş takibi ve uçuş hakkındaki tüm bilgileri detaylı biçimde edilebilmelerini sağlıyor.
AIS PORTAL UYGULAMASI
DHMİ AIS PORTAL; ülkemiz hava sahasında yayımlanmış olan NOTAM bilgilerinin eş zamanlı olarak EAD sisteminden sorgulanarak harita üzerinde gösterimi ile Türkiye AIP’sinde yayımlanmış olan hava koridorları (ATS, RNAV), VFR hava koridorları, havalimanı bilgileri, seyrüsefer yardımcıları, hava sahaları (FIR, TMA, CTR, PDR vb.) gibi statik havacılık bilgilerinin de harita üzerinde gösterimini yaparak, Türkiye ve tüm dünya ülkelerinin güncel NOTAM bilgilerini anlık olarak havacılık sektörünün kullanımına sunuyor. Ayrıca pilotların uygulama üzerinden uçuş planlarını ilgili birimlere hızlı ve etkin bir şekilde göndermelerini sağlayan uygulama.
HAVALİMANLARI İÇ NAVİGASYON
Havalimanları İç Navigasyonu; Türkiye’de bulunan 52 adet havalimanının kat planlarını baz alarak interaktif olacak şekilde iç mekân haritalandırılmasını yapıp, bu haritaların Android ve iOS uygulama marketlerinde bulunan DHMİ Uçuş Rehberim mobil uygulaması üzerinden de gösterimini sağlayarak, başlangıç konumundan bitiş konumuna kadar animasyonlu ve tarifli yönlendirmeler ile yön bulma ve bakış açısına göre animasyonlu rotalama yapılabilmesini sağlıyor.
AFET ACİL DURUM YÖNETİM BİLGİ SİSTEMİ
Afet Acil Durum Yönetim Bilgi Sistemi; afet ve acil durum öncesinde, esnasında ve sonrasında DHMİ afet ve acil durum yönetimi faaliyetlerinin etkin bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayarak, yürütülen faaliyetlerin ulusal ve uluslararası normlara uygunluğunu kolaylaştırıp, DHMİ’nin afet ve acil durum yönetimi konusundaki kurumsal yetkinliğini yükseltmesine imkân tanıyor.
UÇUŞ BİLGİ SİSTEMİ (FIDS)
Uçuş Bilgi Sistemi (FIDS), havalimanlarındaki tüm uçuşların iniş/kalkış bilgilerini (gecikme durumu, iptal durumu, tahmini geliş saati vs.) ekranlar vasıtasıyla göstererek; yolcuları, karşılayıcıları ve yer hizmetlerini doğru ve zamanında yönlendirmeye imkân sağlıyor.
KALE AKTİF DİZİN İÇİN ÖZELLEŞTİRİLMİŞ KATMANLI GÜVENLİK MİMARİSİ PROJESİ
KALE; kurum/kuruluşların, birçok farklı yöntemlerle yapılan dijital ataklara maruz kalmaması için; kurumsal sunuculara, uygulamalara ve kullanıcılara ait ayrıcalıklı hesapların korunması amacıyla mevcut canlı ortamdan soyutlanmış izole bir ortamda, özel tasarlanmış yönetim iş istasyonları (GYT)
üzerinden, mevcut aktif dizin yapısının yönetilmesini sağlayan güvenlik ve yönetim uygulaması.
İŞ ZEKASI TABANLI SİBER TEHDİT İSTİHBARAT MODÜLÜ
İş Zekası Tabanlı Siber Tehdit İstihbarat Modülü; güvenlik ürünlerinin üretmiş olduğu bilgileri iş zekası platformuna taşıyarak, bilişim sistemleri üzerinde derinlemesine savunma tedbirlerinin uygulanması ve birden fazla savunma katmanı ile güvenliğin sağlanması için alınması gereken önlemler ve yapılması gereken çalışmaların planlanması ve etkin olarak uygulanabilmesini imkan sağlıyor.
ÖNGÖRÜSEL SİBER SALDIRI ÖNLEME SİSTEMİ
Öngörüsel Siber Saldırı Önleme Sistemi, tamamı yerli imkânlarla ve kuruluşumuzun büyük katkıları ile geliştirildi. PIPs, yapay zekâ ve makine öğrenimi süreçleri ile siber tehditleri ve saldırıları izlemek, tanımlamak, önlemek için gerçek zamanlı olarak büyük verileri zenginleştirme süreçlerini içeren platform.
ATIS SİSTEMİ
Devlet Hava Meydanları İşletmesi Bilgi Teknolojileri Dairesi Başkanlığı tarafından yerli ve millî imkânlar çerçevesinde geliştirilen ATIS yazılımı, pilotlara ilgili havalimanının genel kullanım durumları ve meteorolojik şart ve koşulları ile ilgili bilgilerin VHF frekansı üzerinden yayınlanmasını sağlıyor.